OvansjögrottanInformation om Ovansjögrottan, som du kan besöka med guide efter överenskommelse. Kontakta Svedmans rumsuthyrning eller turistbyrån i Ånge för vidare upplysningar.


Geografiskt läge: Y,693770- / 148480-, gröna kartan 17NFO.

Grottan ligger 1 km SV om toppen på Lillgravberget.


Upptäckare: 1995. Kjell Svedman Ovansjö Ånge.

 Ingemar Johansson, Sivert Aspman Ånge.


Ovansjögrottan är en kammargrotta med en 6 meter djup lodrät ingång till den 1:a grottan, sedan en passage 45º nedåt ca 4 meter till den stora grottkammaren på ca 150 m³ och med en takhöjd av ca 2-3 meter. I grottan finns några gångar på 8-10 meter och mindre kammare.


Fynd som gjorts i grottan:

  *Eldstad som är troligtvis mer än 250 år gammal.

  *Bloss-sticka.

  *Pilsnerflaska.

  *Flera större spindelarter med rödaktiga leder på benen, ca 20-25 mm kroppslängd. uppskattad total längd (utsträckta ben) upp till ca 90 mm. Familjen Hjulspindlar (s.k "källarspindlar"). Några spindlarmed svarta leder på rödaktiga ben, som troligen tillhör familjen Jaktspindlar. Spindlar ömsar skinn, dessa ligger lite överallt i den första kammaren. Beroende på temperatur befinner sig spindlarna på olika nivåer men under sommarhalvåret mestadels i nedstigningsgången och 1:a grottan.

ABSOLUT ELDNINGSFÖRBUD I GROTTAN!!!

ELDNING MEDFÖR ATT SPINDLARNA DÖR!!!


Handlampor, repstege och klätterutrustning behövs för att ta sig ner och upp ur grottan!


Besök i grottan sker på egen risk. Berget innehåller sannolikt flera oupptäckta grottor.Hur jag hittade grottan:

Vid en jakttur på skidor i januari 1989 såg jag en "varmluftspelare" Stiga upp från bergskanten och trodde det var en annan jägare som eldade för att koka kaffe. När jag kom fram så hittade jag hålet i snön och kastade då ner en käpp som "försvann" då förstod jag att hålet var djupt. Jag letade igen hålet på  hösten 1993 och sedan dröjde det till sommaren 1995 då vi (Ingemar, Sivert och jag) tog med utrustning och undersökte hålet, det visade sig vara grottan.


Historia om grottan:

Det finns flera intressanta samstämmiga berättelser om grottorna i Gravberget. I ovansjöbyn har det i början av seklet talas om grottor men ingen har trott eller vetat helt säkert. Efter en tidningsartikel i Sundsvalls Tidning så har flera äldre F.d och nuvarande Ovansjöbor ringt och berättat om vad dom hört som barn.


Jag hittade en flaska i vilket det fanns pappersfragment och en ihopviken gammal 5-öring med årtalet 1915. På pappersdelarna kunde man tyda ett namn och lite till, vi behöll fyndet med flaskan hemligt för att se om någon skulle nämna något om den, och mycket riktigt så var det en bybo som frågade om vi hittat en flaska. Han berättade om en person som utvandrade till Amerika 1915 och dom hissat ned en flaska i ett hål i berget. Han kom senare hem under mellankrigstiden för att söka upp stället och flaskan men hittade aldrig igen den. Emigranten var född 1900 och namnet på papperet i flaskan är Walter J. En liten kort men i sig intressant historia som stämde med verkligheten.